Achtergrond    NCPG
 KENNISCENTRUM


NIEUW!!!

Nieuwsberichten


ZOEKEN OP TREFWOORDEN

Bodyprotector
Centered riding
Diabetes en sport
Dressuurproeven
INTRA
Men hulpmiddelen
Mobiel opstapperron
Psychotherapie
Quarterhorses
Rugblessures
Singels
Teugels
IJslanders
Zadels
Deze website is een initiatief van de Bio manege (NCPG).
Stichting Bio Kinderrevalidatie
ARTIKELEN


SPORTEN MET DIABETES

Geschreven door: Janine Verhoef

BAS VAN DE GOOR FOUNDATION

Paardrijden en de oud-topvolleyballer Bas van Goor hebben op het eerste gezicht niet heel veel met elkaar gemeen. Maar schijn bedriegt: tijdens Indoor Brabant 2007 presenteerde de Olympisch goud-winnaar zijn Bas van de Goor Foundation aan het paardensportpubliek.

De doelstelling van de Bas van de Goor Foundation is de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren, door middel van sport. De BvdGF geeft o.a. clinics tijdens grote topsportevenementen zoals Indoor Brabant.

Op zondag 25 maart 2007 zullen tien kinderen met diabetes (tussen 6 en 12 jaar oud) van Bas en Elsemiek van Zuilen, de ambassadrice van BvdGF die zelf al jarenlang paardrijdt, een paardrijdclinic krijgen. De kinderen krijgen les en daarbij tips over paardrijden met diabetes. Bas zal uitleggen waarom het, juist als je diabetes hebt, goed is om te sporten. Voor de gelegenheid gaat Bas natuurlijk zelf ook te paard.

Levende bewijs
Bas van de Goor weet waar hij het over heeft, als hij praat over sporten met diabetes. Toen vier jaar geleden de diagnose "Diabetes type I" werd gesteld, leek zijn wereld in te storten. Maar gelukkig kwam Bas tot de ontdekking dat het verre van onmogelijk is om te sporten als je suikerziekte hebt. Sterker nog; sport is goed, juist ook voor mensen met diabetes. Bas: "Ik ben zelf het levende bewijs dat het mogelijk is om op verantwoorde wijze topsport te bedrijven met diabetes. Mijn volleybalcarrière heeft er nooit onder geleden. Deze ervaring wil ik overbrengen aan alle mensen met diabetes. Want bewegen is goed voor ons en het verhoogt de kwaliteit van leven."

Paardrijden met diabetes
Elsemiek van Zuilen is ambassadrice van de BvdGF. Bij haar werd acht jaar geleden vastgesteld dat ze suikerziekte heeft. Sinds eind 2004 draagt ze een pompje. Hierdoor hoeft ze zichzelf niet meer vier keer per dag een injectie toe te dienen. Door haar pompje, dat haar diabetes voor de buitenwereld 'zichtbaar' maakt, is ze in staat om te leven en te sporten zonder dat ze steeds moet stilstaan bij haar ziekte.

Elsemiek rijdt met haar paard Udine L2 dressuur. "Mijn moeder kwam Bas tegen op een symposium over diabetes. Bas vertelde dat hij voor zijn stichting op zoek was naar ambassadrice voor de paardensport en zo is het balletje gaan rollen." "Ik heb nooit overwogen te stoppen met sporten. Als ik op concours ga, meet ik mijn bloedsuiker voordat ik mijn paard ga poetsen en voor het losrijden. Ik stel het pompje in en kijk of ik nog insuline bij moet geven. Als je gespannen bent, gaat je bloedglucose omhoog. Je wordt dan erg moe. Als je bloedsuiker te laag wordt, ga je trillen en word je misselijk. Tijdens zo'n hypo werken je spieren niet meer mee en kun je niet goed meer nadenken. Niet alleen een naar gevoel, maar ook erg onveilig als je op een paard zit. Gelukkig voel ik een hypo ruim van tevoren aankomen. Als ik dan wat eet of drink, is het zo voorbij. Het naaldje van mijn pomp zit in mijn buik, en het pompje draag ik in mijn broekzak. Daar heb je helemaal geen last van, alleen moet je uitkijken dat de band van je rijbroek niet op het naaldje drukt." Elsemiek neemt haar eigen paard mee naar Indoor Brabant. "Ik denk niet dat hij heel erg onder de indruk zal zijn van de ambiance. Udine is niet zo'n heethoofd."

Ambassadrice Bas van de Goor Foundation
Elsemiek van Zuilen is ambassadrice van de Bas van de Goor Foundation. Op 25 maart 2007, tijdens Indoor Brabant, gaf zij uitleg over de combinatie van de combinatie van het hebben van diabetes en paardrijden.

Meer weten?
Naast clinics organiseert de Bas van de Goor Foundation deze zomer een sportcamp voor pubers met diabetes.
Ook zal Bas deelnemen aan een aantal extreme evenementen, zoals de Vierdaagse van Nijmegen in juli en de Olympische Marathon van Beijing op 21 oktober 2007.
Kijk voor meer informatie op Bas van de Goor Foundation

PaardenSport kwartaaleditie 01/2007
pijl naar boven

KALENDER


Het hele jaar door
KNHS Wedstrijdkalender
aangepaste sport
en bixieproeven
lees verder....


Het hele jaar door in
het Noorden van het land
Activiteiten voor dove kinderen
lees verder....