Achtergrond    NCPG
 KENNISCENTRUM


NIEUW!!!

Nieuwsberichten


ZOEKEN OP TREFWOORDEN

Bodyprotector
Centered riding
Diabetes en sport
Dressuurproeven
INTRA
Men hulpmiddelen
Mobiel opstapperron
Psychotherapie
Quarterhorses
Rugblessures
Singels
Teugels
IJslanders
Zadels
Deze website is een initiatief van de Bio manege (NCPG).
Stichting Bio Kinderrevalidatie
FORUM10 maart 2010
antwoord paardrijkampen voor doven of SH
antwoord op het bericht van 1 maart 2009

Hallo E. Riemeijer,
Op het HCVC (Hippisch Centrum Visuele Communicatie) wordt paardrijles gegeven aan doven en slechthorenden.
Zij kunnen u beslist verder helpen op de zoektocht naar ruiterkampen voor doven en slechthorenden.

Annette
pijl naar boven


1 maart 2010
ruiterkampen voor doven en slechthorenden

Wie weet waar men paardrijkampen organiseert voor dove of SH?

E. Riemeijer
pijl naar boven


25 februari 2009
sportstimulering voor gehandicapten d.m.v. het internet

Geachte heer/ mevrouw,
Voor mijn studie aan de Johan Cruijff University aan de Hogeschool van Amsterdam ben ik bezig met mijn literatuurstudie(scriptie).
Het onderwerp voor mijn scriptie is: Sportstimulering voor gehandicapten d.m.v. het internet.
Aan de hand van dit onderzoek wil ik aantonen dat er meer aandacht besteed moet worden aan de mindervalide sporters en sportliefhebbers.
Om meer informatie in te kunnen winnen betreffende dit onderwerp ben ik op zoek naar gehandicaptensporters en sportliefhebbers.
Daarom heb ik een kleine enquète opgesteld. Het invullen van deze enquète zal 2 minuten van uw tijd in beslag nemen.
Ik hoop met het resultaat meer aandacht te creëren op het internet voor de mindervalide sporters.
Via deze link kunnen de respondenten de enquète invullen: www.thesistools.com
(Javascript nodig voor deze link)

Bij voorbaat dank ik u voor uw medewerking.
De resultaten zullen in een later stadium opvraagbaar zijn voor de respondenten.

Met vriendelijke groet,
Dave Olthof
4e jaar student Johan Cruijff University
pijl naar boven


17 november 2008
antwoord aanpassingen aan zadels
antwoord op het bericht van 13 juni 2008

Hallo Jolanda,
Aanpassingen aan zadels kun je in principe door iedere zadelmakerij laten doen, mits je goed weet wat er aan aangepast moet worden. Als het westernzadel wat je gekocht hebt bij een ruitersportzaak gekocht is kun je hen ook vragen de aanpassingen te maken. De meeste ruitersportzaken hebben wel een zadelmaker in dienst of weten er een in de buurt.
Zadelmakers die je genoemd vindt bij "Harnachement en hulpmiddelen" op deze site hebben in ieder geval veel ervaring met het maken van aanpassingen.

Annette
pijl naar boven


17 november 2008
antwoord geschikt paard vinden
antwoord op het bericht van 2 juni 2008

Hallo Jonna van der Kroon,
Het is inderdaad niet eenvoudig om een geschikt paard te vinden. Dat ervaren wij ook iedere keer als we op zoek zijn naar een geschikt paard voor onze manege. Ik weet niet waar jij in het land zit.
Het NCPG staat in Arnhem en zij kunnen jou met je zoektocht behulpzaam zijn.
Ook kun je contact opnemen met Stable Enable. Zij zitten in Etten bij Doetinchem.
Hopelijk heb ik je hiermee op weg geholpen.

Annette
pijl naar boven


13 juni 2008
Aanpassing westernzadel nodig bij wie.....

Sinds een jaar rij ik western en heb sinds kort een nieuw westernzadel aangeschaft (scheelt weer in het potje van de ANGO). Nu heb ik een aanpassing nodig, een soort van beugel over mijn bovenbeen zodat ik beter kan blijven zitten. Nu mijn vraag waar ik kan dat laten doen en door wie?

jolanda
pijl naar boven


2 juni 2008
Geschikt paard vinden voor mijn broer

Mijn broer is meervoudig gehandicapt en rijdt al bijna 18 jaar paard. Hij deed dit eerst altijd op de shetlander van onze tante, daarna op hun e-pony. Helaas zijn beide oud geworden en hebben hun plekje gevonden in een rusthuis. Mijn oom en tante hebben een nieuwe pony gezocht waar mijn broer ook op kon rijden. Ze hebben een haflinger gekocht, een schat maar in praktijk valt het allemaal nog niet mee om er verantwoord met mijn broer op te kunnen rijden. Ik zou graag in contact komen met mensen die ervaring hebben met het zoeken van paarden die geschikt zijn voor mensen met een handicap of mensen die ervaring hebben met het laten wennen van paarden aan mensen met een handicap. Het werkt voor hem zo ontspannend dat we graag door willen gaan, maar op dit moment zitten we helaas een beetje vast!

Groetjes Jonna van der Kroon
pijl naar boven


21 januari 2008
antwoord op:zadel met steun voor hele rug en hoofd
antwoord op het bericht van 6 januari 2008

Beste Dieuwke,
Een zadel dat je hele rug en hoofd ondersteunt is eigenlijk geen optie. Door de beweging van het paard zou je dan iedere stap een duw naar voren krijgen. Zonder je gezien te hebben is het moeilijk een mogelijke oplossing te bieden. Wij zijn van harte bereid met jou samen te zoeken naar de juiste aanpassing. Als je dat wil kun je contact opnemen met het NCPG om eens een afspraak te maken.

Groet, Team NCPG
www.ncpg.nl
info@ncpg.nl
pijl naar boven


19 januari 2008
Forum over paardrijden met een handicap op BOKT?

BOKT is een forumsite met allerlei forums over paarden en paardrijden. Nu loopt er een topic over de vraag of ze bij BOKT een subforum zullen starten speciaal over paardrijden met een handicap. Lijkt het je leuk om op zo'n forum je ervaringen uit te wisselen?? Klik dan HIER en geef je mening.

Natascha
pijl naar boven


6 januari 2008
zadel met steun voor hele rug en hoofd

Door mijn ziekte (mito)heb ik o.a. erg weinig kracht in mijn rug en nek. Daardoor zal het me moeite kosten om op een gewoon, of zelfs aangepast zadel zoals ik die heb gezien, te blijven zitten. Ik zou eigenlijk een zadel moeten hebben waaraan een rugsteun zit, en een neksteun. Heeft iemand een idee of zoiets te koop is of ergens gemaakt zou kunnen worden?

dieuwke brejwo
pijl naar boven


3 januari 2008
Gelukkig 2008 en - TOP! - die dressuurproeven.

De Federatie Paardrijden Gehandicapten wenst alle ruiters en medewerkers een gezond en voorspoedig 2008.

De verzameling dressuurproeven op deze site, op alle denkbare niveau's voor onze ruiters, is helemaal TOP!
Zoals jullie misschien weten gebruiken we bij de proeven voor ruiters die nog niet kunnen lezen plaatjesborden in plaats van letterborden. Zullen we de KNHS-Bixie-bordjes en de FPG-bordjes maar eens gelijk aan elkaar maken? Wat vinden jullie?

Hartelijke groeten,
Dieuwke Papma
Bureau FPG
tel: 06-46745415
pijl naar boven


3 januari 2008
antwoord epilepsie en hemiplegie
antwoord op het bericht van 30 december 2007

Beste Nina,
Paardrijden is voor jou waarschijnlijk best mogelijk op een veilige manier. Om je verder te kunnen helpen kun je het beste een afspraak maken voor een proefles. Onze manege staat in Arnhem. Voor informatie kijk op www.ncpg.nl.
Als dat voor jou te ver weg is kun je ook kijken op de site van de Federatie Paardrijden Gehandicapten. Daar kun je adressen vinden van maneges bij jou in de buurt.

Groetjes, team NCPG
pijl naar boven


30 december 2007
Ik heb epilepsie en hemiplygie

Ik begon met paardrijden op mijn 8ste en van wege mijn epilepsie en hemiplygie mag ik er nu niet meer op terwijl ik toen al draven enzo kon ik al allemaal om te paardrijden is altijd al mijn grootste wens geweest! maar mijn moeder is als de doods voor paarden en ik vind t kei leuk maar zei is bang dat er iets met mij gebeurt snap ik ook wel maar jah nu ben ik 16 jaar en hoop dat ik ooit weer kan paardrijden ondanks mijn handicap! ik heb verder geen probleem met mijn epilepsie ik krijg alleen meestal aanvallen als ik me in span of als ik ziek ben en 40 grade koorts heb.Mijn moeder is bang als ik op een normale manege zou gaan paardrijden dat als ik val dat ik me niet kan opvangen dat vind ik heel er minder aan mijn handicap! nu is mijn vraag : wat kunnen jullie met deze handicap doen? kwa bescherming dat ik er niets zou kunnen gebeuren? en waar zit jullie manege?

Nina
pijl naar boven


14 december 2007
Westernrijden met één hand
antwoord op het bericht van 9 december 2007

Ik las de vraag van Frouke mbt het rijden met (op) 1 hand.
Ik rijd zelf western in het onderdeel reining op een QH. In het westernrijden is het rijden op 1 hand heel normaal en, wanneer je paard ouder is dan 4 jaar, zelfs verplicht. Gebruik je tijdens een wedstrijd de tweede hand, dan wordt je gediskwalificeerd! Ik rijd op Cody wedstrijden in de open senior klassen op 1 hand. Mijn rechterhand doet dus ook niks.
Voor jou zou het rijden dus een hele goede optie kunnen zijn. Het klopt dat wanneer je op 1 hand rijdt je een bit gebruik met shanks (scharen). Hierdoor wordt de hefboom-werking versterkt en het spreekt voor zich dat je dan een "zachte" hand nodig hebt. Maar... het zegt niets over het soort bit; stang, stang met poort, gebroken (met of zonder rolletje)etc etc.
Ik kan je daar best een advies over geven, maar dat is afhankelijk van het paard. Er bestaat gewoon geen bit dat voor ieder paard geschikt is.
Belangrijkste van alles is; een paard dat het rijden op één hand kent; en dan volstaat echt niet een klassiek gereden paard waarbij de ruiter mel een beide teugels in 1 hand neemt!
Het zou niet verantwoord zijn om domweg een western-bit in te hangen en op weg te gaan.

Rob
pijl naar boven


9 december 2007
Eénhandig paardrijden

Ik rij western en rij met 1 hand, ik kan mijn rechterarm helemaal niet gebruiken (prothese). Mijn vraag is of jullie mij advies kunnen geven i.v.m. het bit wat ik het beste kan gebruiken om met 1 hand te rijden. Mensen die ervaring hebben met het westernrijden adviseren mij een z.g.n. shank. Het is namelijk zo dat ik mijn rechterarm niet te veel moet belasten dit i.v.m. met overbelasting maar aangezien alle lespaarden niet even gemakkelijk zijn merk ik na een uur rijden toch wel dat mijn arm pijn doet.
Ik hoop wat advies of tips van jullie te kunnen krijgen.

Frouke
pijl naar boven


21 augustus 2007
PAARDENSPORT VOOR DOVEN EN SLECHTHORENDEN

Oproep

Ik zoek doven en slechthorenden die zich bezighouden met de paardensport, in welke categorie ze ook zitten. Manege of eigen pony/paard, in de recreatie of in de wedstrijdsport. Ik wil graag 50 namen verzamelen om een onderzoek te doen hoe ze in de praktijk rijden, hoe het gaat in de lessen, hoe het gaat op de wedstrijden, hoe horende mensen met doven omgaan enzovoort.
Ik zou ook graag komen kijken in de praktijklessen, want zo kan ik beter een beeld krijgen en een verslag schrijven. Met de KNHS en de Federatie Paardrijden Gehandicapten wil ik het lesgeven aan dove ruiters verbeteren.
Ik ben zelf doof en rijd een eigen paard. Met hem ga ik naar dressuurwedstrijden en na de zomer ga ik met hem springen. Al eerder heb ik andere paarden gehad voor de wedstrijden.
Ik wil ook in de toekomst meer doen voor doven, zoals hen gaan lesgeven in gebarentaal. Ook wil ik voor hen een dag organiseren waarop iedereen pony of paard mee kan nemen. Om samen een gezellige dag te maken en een wedstrijdje te rijden.
Tenslotte wil ik graag de paardensport door doven meer kenbaar maken aan andere mensen, zodat men meer begrip voor ons krijgt. Misschien dat de instructeurs ook wat gebaren kunnen leren.

Wie belangstelling heeft, mag naar mij mailen: horsewoman72@gmail.com

Met vriendelijke groet,
Margret Vis-de Roo
pijl naar boven


15 juli 2007
Teugelaanpassing voor ruiter met één te korte arm.
antwoord op het bericht van 24 mei 2007

Voor het zoontje van Laura hebben we een teugelaanpassing gemaakt, die verstelbaar is, zodat het verschil in armlengte door de teugel opgeheven wordt. En met aan iedere zijde een lus zodat hij met zijn hand met drie vingers ook nog voldoende grip heeft op de teugel.
Een foto en beschrijving van de teugel staat op deze site onder Harnachement, "Teugels en toebehoren".

Annette
NCPG Arnhem
pijl naar boven


20 juni 2007
Dressuurproeven voor minder valide ruiters.
antwoord op het bericht van 18 juni 2007

Hallo Lianne,

Wij gebruiken al jaren een uitgebreid pakket proeven, die Astrid Stuyvenberg als stage-opdracht voor ons gemaakt heeft. Deze proeven heb ik op deze site gezet onder het kopje artikelen. Hopelijk reageren er meer maneges, zodat we een zeer uitgebreid proevenboek op deze site kunnen verzamelen.

Annette
NCPG Arnhem
pijl naar boven


18 June 2007
Dressuurproeven voor minder valide ruiters.

Geachte meneer/mevrouw,

Namens het bestuur van onze stichting SPGD Stichting Paardrijden Gehandicapten Drechtsteden wil ik u het volgende vragen:
Voor onze onderlinge wedstrijden zoeken wij telkens weer proefjes op om te rijden. Wil je een beetje afwisseling houden moet je toch iedere keer weer het een en ander aanpassen. Nou vroeg ik mij of of er ook een proevenboekje o.i.d is voor ruiters met een beperking. Zoja, weet u hoe ik daaraan kan komen?

Met vriendelijke groet,
Lianne van Houdt
pijl naar boven


8 juni 2007
Teugelaanpassing voor ruiter met één te korte arm.
antwoord op het bericht van 24 mei 2007

Hai Laura,
Het is inderdaad wel moeilijk om zo een advies te geven, maar bij ons op de manege rijd er ook iemand die met het stokje rijd. Dat gaat heel erg goed en de pony luisterd er ook heel goed naar. Misschien is het een idee om het stokje te proberen ipv de lussenteugel. Want de lusseteugel moet je inderdaad nog met 2 handen vast houden dus lijkt mij geen optie. Ik hoor het wel of het is gelukt of niet.

Groetjes Cath
pijl naar boven


28 mei 2007
Teugelaanpassing voor ruiter met één te korte arm.
antwoord op het bericht van 24 mei 2007

hallo Laura,
Het is heel moeilijk om zo een advies te geven zonder je zoontje gezien te hebben. Wij raden je dan ook aan om contact met ons op te nemen zodat we een afspraak kunnen maken om je zoontje te kunnen zien rijden en dan een geschikte aanpassing bij hem te zoeken.

Annette
NCPG Arnhem
pijl naar boven


24 mei 2007
Teugelaanpassing voor ruiter met één te korte arm.

hallo,
Ik was net aan het surfen en kwam daarbij (gelukkig!) jullie site tegen. Ik heb een vraagje voor mijn zoontje. Hij is 6 jaar oud , 122 cm groot en is geboren met een "normale" rechterarm + hand, en een afwijking links. Zijn linkeronderarm is een stukje korter dan rechts, en zijn linkerhand heeft maar 2 vingers (eigenlijk 3, maar 2 zitten aan elkaar vast). Met die 2 vingers kan hij wel dingen vastpakken, maar alleen met een schaarbeweging (dus alsof je iets moet vasthouden tussen je middelvinger en je wijsvinger. Hij heeft zogezegd geen duim functie, en kan ook zijn vingers niet buigen, dus kan ook niet knijpen of een vuist maken met zijn hand. Bovendien heeft hij in zijn linkerarm maar 50% kracht (vergeleken met rechts).
Mijn zoontje rijdt sinds een paar maanden pony op een kleine manege, samen met 2 andere kindertjes in de les. Hij is daar erg enthousiast over, maar hij heeft erg veel moeite om de met links de eugel goed te blijven vasthouden, en met sturen. Mijn vraag aan jullie is eigenlijk of jullie daar ervaring mee hebben? Ik zag op de site een teugel met stok ertussen, maar is het wel slim om hem eenhandig te laten rijden, zeker gezien zijn leeftijd en lengte? Of zou de lussenteugel iets zijn, waarbij ik me dan het omgekeerde afvraag, als je linkerarm zo veel minder is in kracht, is het dan slim om met 2 handen te rijden? Waarvoor zijn een leidselklem en teugelsafe? Die staan ook als "éénhandig" aangeprezen op de site. Weten jullie eventueel nog andere mogelijkheden? Ik hoor ze heel graag.
Mag ik jullie complementeren met de site? Dat was nou precies wat we zochten!

Laura
pijl naar boven


22 april 2007
IJslanders als paard voor gehandicapte ruiters.

Theoretisch lijken IJslanders mij een geschikt ras gezien hun kracht, stokmaat en extra gangen.
Ze kunnen volwassen mensen dragen, ze zijn dus sterk.
Verder zijn ze niet groot, zodat de begeleider er gemakkelijk bij kan.
De extra gangen (tölt en telgang) zouden wellicht heel comfortabel kunnen zijn voor ruiters die de draf moeilijk uit kunnen zitten.
Wie heeft er ervaring met IJslanders in het werk met gehandicapte ruiters?

Annette
pijl naar boven


14 maart 2007
kosten paardrijden
antwoord op het bericht van 12 maart 2007

In antwoord op de gestelde vraag:
Als deze mevrouw beschikt over een 'Persoon Gebonden Budget' kan het paardrijden daar worden ondergebracht. Vraag in dat geval de manege om op de factuur de omschrijving 'Begeleiding bij paardrijden' te gebruiken. Voor het vinden van een geschikte manege in de buurt kunt u kijken op de site van de Federatie Paardrijden Gehandicapten, een link kunt u op deze site vinden.
Voor het vervoer zal zij gebruik moeten maken van de vervoersvoorziening die ze ook voor andere activiteiten gebruikt, hoewel er enkele maneges zijn (Zoals Lis Hartel in Doorn) met een eigen vervoersvoorziening.

Binnenkort zal op deze site een artikel verschijnen over de mogelijkheden voor vergoedingen.
NCPG
pijl naar boven


13 maart 2007
geblesseerde rug
antwoord op het bericht van 5 maart 2007

Hallo,
Wij hebben ook een paard op stal met een rugblessure. Wij hebben drie weken alleen gelongeerd met een chambon en een paar keer per dag gemasseerd met een kamfergel. Inmiddels is het paard weer een keer onder het zadel geweest en daarna weer aan de longe. rustig opbouwen. Daarnaast is het natuurlijk van groot belang de ligging van het zadel te laten controleren door een kundig zadelmaker. Bij ons paard ziet het er goed uit, maar bij twijfel zouden wij ook een paardenfysiotherapeut inschakelen.

Heel veel succes met jullie pony.
Team Stable Enable
pijl naar boven


12 maart 2007
Paardrijden en de kosten ervan.

ik probeer uit te zoeken hoe het financiele plaatje er uit ziet voor een vrouw met M.S. woonachtig in een woonvorm met a.w.b.z. instelling. Zij wil graag paardrijden bij het gehandicapten paardrijden . Wie betaald de lessen en het vervoer er naar toe. Kan je dit bij de gemeente aanvragen, of valt dit onder de A.w.b.z. instellings kosten
Zij betaald een eigen bijdrage voor het wonen in zo'n a.w.b.z. instelling , heeft nog een beetje spaar geld en meent veel baat te heben bij het paard rijden.
Wie weet waar ze terecht kan voor een finaciele bijdrage hier voor.

klittekop
pijl naar boven


5 maart 2007
Geblesseerde rug van onze pony.

Wij geven les aan jongeren met een gedragsprobleem. Een van onze pony's van 18 jaar oud heeft al geruime tijd last van haar rug. Op de plaats waar het zadel ophoudt. Volgende week komt de dierenarts bekijken wat het behandelplan wordt. De pony krijgt nu tot die tijd rust en we gaan met haar longeertraining doen.
Heeft iemand ervaring met blessures op die plaats? En over de genezingskansen?

Sandra
pijl naar boven


26 februari 2007
Is een Quarter geschikt voor ons werk?

Wie heeft ervaring met het gebruik van Quarterhorses voor ruiters met een handicap?
Aan de ene kant hebben ze over het algemeen een heel prettige beweging,
aan de andere kant zijn ze doorgaans nogal overbouwd en zou je denken dat ze in ons werk snel lijden aan slijtage.
Ik ben heel benieuwd naar ervaringen van collega's.

Natascha
pijl naar boven


26 februari 2007
Welkom bij het ncpg-kenniscentrum forum.
Stel uw vraag, plaats uw antwoord!
Annette
pijl naar boven

KALENDER


Het hele jaar door
KNHS Wedstrijdkalender
aangepaste sport
en bixieproeven
lees verder....


Het hele jaar door in
het Noorden van het land
Activiteiten voor dove kinderen
lees verder....