Achtergrond    NCPG
 KENNISCENTRUM


NIEUW!!!

Nieuwsberichten


ZOEKEN OP TREFWOORDEN

Bodyprotector
Centered riding
Diabetes en sport
Dressuurproeven
INTRA
Men hulpmiddelen
Mobiel opstapperron
Psychotherapie
Quarterhorses
Rugblessures
Singels
Teugels
IJslanders
Zadels
Deze website is een initiatief van de Bio manege (NCPG).
Stichting Bio Kinderrevalidatie
LINKS

Hieronder vindt u links naar koetsenbouwers, tuigenmakers, ruitershops en andere website die iets voor het paardrijden met gehandicapten kunnen betekenen.


Organisaties en opleidingen
Informatie
Paardrijvacanties voor gehandicapten
Ruitersportzaken
Koetsenbouwers
Hulpmiddelen

pijl naar boven
Organisaties en opleidingen

NCPG logo NCPG
Het NCPG faciliteert de landelijke opleiding op het gebied van paardrijden voor gehandicapten. Tevens biedt ze stageplaatsen aan voor diverse opleidingen rondom paardrijden en gehandicapten.

Stable Enable logo STABLE ENABLE
Stable Enable wil een bijdrage leveren aan het vergroten van de wereld van gehandicapte sportruiters door ambitieuze gehandicapte ruiters de mogelijkheid te bieden van constructief trainen en te helpen bij het zoeken naar en het omscholen van een geschikt paard.

HCVClogo HIPPISCH CENTRUM VISUELE COMMUNICATIE
HCVC is er voor mensen met een auditieve handicap of met een andere handicap zoals autisme, visuele beperking of geestelijke beperking. Hippisch Centrum Visuele Communicatie, (HCVC), is een gezellig, kleinschalig centrum met paardenstallen, dat gerund wordt door de trotse eigenaren van Vishoeve Margret en Dick-Peter. Beiden zijn doof en beheersen Nederlandse Gebarentaal (NGT) zowel als Nederlands met Gebaren (NmG).

Klimoplogo AAT-CENTRUM DE KLIMOP
Animal assisted therapy (AAT) is een vorm van therapie waarin met hulp van een dier dat aan speciale criteria voldoet, gericht naar doelen wordt toegewerkt.
Het AAT-centrum De Klimop is gevestigd in Etten-Leur.
Contact:
Paulien Rutgers (certificaat EAT)
076 - 501 69 16 of 06 - 12 58 86 56
info@aatcentrumdeklimop.nl

NATURAL HORSE SENSE
Persoonlijk, kleinschalig en in een mooie en besloten omgeving te Beekbergen (Veluwe) leren en genieten met en van paarden. Therapeutisch paardrijden voor jongeren en volwassenen. Tevens begeleiding bij angst met paarden. Alle begeleiding is individueel.
Voor het gehele aanbod zie de website.
Contact:
Jenny de Jong
Stoppelbergweg 20
7361 TE Beekbergen
06-12368092
info@naturalhorsesense.nl

Horse Sense logo HORSE SENSE, Equine Facilitated Learning & Coaching
HorseSense is er voor iedereen (met of zonder eigen paard) die zich graag via de taal en wijsheid van het paard persoonlijk wil ontwikkelen.
Voor het gehele aanbod zie de website: www.hetpaardalsleraar.nl
Contact:
Monique Fisher
GSM: 06-39219513
info@horsesense.eu

FPG logo FPG
De Vereniging Federatie Paardrijden Gehandicapten, is sinds 1967 de overkoepelende organisatie van ruim 70 stichtingen en verenigingen in Nederland. De leden bieden op non profit basis het paardrijden voor mensen met een handicap aan.
De FPG organiseert de opleiding tot Instructeur Paardrijden Gehandicapten (IPG). Ook de hieraan voorafgaande vooropleiding, de commandantencursus FPG, wordt door de vereniging georganiseerd.

KNHS logo KNHS
Op 20 februari 2007 hebben de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en de Federatie Paardrijden Gehandicapten (FPG) het convenant ondertekend, waarmee de FPG zich horizontaal aansluit bij de Nederlandse hippische sportkoepel. Hiermee wordt de integratie van sporters met een beperking voor wat betreft de paardensport beklonken. De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) is met ruim 180.000 leden één van de grootste sportbonden van Nederland. Bij de KNHS zijn acht paardensportdisciplines aangesloten: dressuur, springen, eventing, endurance, mennen, aangespannen sport, voltige en reining. De KNHS streeft ernaar om de sporters met een beperking te integreren in de bestaande disciplines. Integratie van de paardensport wil zeggen: Ruiters en menners met beperkingen die dat willen en kunnen, doen met eerlijke kansen mee aan KNHS-wedstrijden. Ruiters die een beschermde omgeving nodig hebben, blijven als vanouds rijden op de FPG-maneges.

ARTEVELDE HOGE SCHOOL GENT (BELGIË)
De Assosiatie Universiteit Gent heeft de postgraduaat opleiding EAT (Equine Assisted Therapy) in zijn pakket.
Informatie hierover vindt u op hun website onder opleidingaanbod - postgraduaten - postgraduaat hippotherapie.
Locatie voor deze opleiding is de Attevelde Hoge School (lid van de Assosiatie Universiteit Gent), Hoogpoort 15, 9000 Gent
info@arteveldehs.be

EQUITHERAPIE
Nederlandse Stichting Helpen met Paarden(SHP-E(NL))verzorgt in Nederland de opleiding Equitherapie (Equine Assisted Therapy) Sinds 2001 kan in Nederland de opleiding tot Equitherapeut SHP-E(NL)volgens de Europese standaards van de FATP (internationaal Forum der Ausbildungstr�ger einer Therapie mit dem Pferd) worden gevolgd. Deze opleiding wordt aangeboden op het opleidingsinstituut HippoCampus (Instituut voor Equitherapie en Hippische Sportpsychologie/Cranendonck) volgens de kwaliteitsrichtlijnen van de SHP-E(NL). Dit is op het moment de enige opleiding op dit niveau met een opleidingsduur van 2 jaar (220 cursusuren en 80 uren praktijk onder supervisie) in Benelux, waarin theorie, praktijk en kwaliteitsbewaking op deze manier met elkaar verbonden zijn.
ALONA logo ALONA
Alona is een cursuscentrum voor paard en mens, dat het hele jaar door een verscheidenheid aan cursussen, clinics en workshops organiseert. Het uitgangspunt is hierbij de balans voor de mens, de ruiter en het paard. Alona komt bij u op stal voor één tot drie daagse Centered Riding clinics.

pijl naar boven
Informatie

Klein Hoefblad logo KLEIN HOEFBLAD
Het Klein Hoefblad is een onafhankelijk kontaktblad met daarin opgenomen de FPG nieuwsbrief. Het Klein Hoefblad verschijnt drie keer per jaar in maart, juli en november. In 2008 viert zij haar 25-jarig bestaan. De redactie krijgt heel vaak verzoeken om artikelen op te sturen. Vandaar dat er is besloten om een virtueel archief aan te leggen op hun website. Abonnees kunnen met een inlogcode de artikelen die er in de afgelopen jaren zijn gepubliceerd lezen en uitprinten.
Meer informatie over lidmaatschap is te verkrijgen bij Karen Pelder: ledenadministratie@klein-hoefblad.nl

MIRACLE HORSE FOR SPECIAL KIDS
Deze stichting laat licht gehandicapte en zeer zieke kinderen kennis maken met het paard rijden. Dit alles word gedaan in western stijl. De bedoeling is dat de kinderen genieten van het paard rijden en even niet hoeven te denken aan alle onderzoeken, chemo kuren, bloed prikken en wat al niet meer. Dit is allemaal op vrijwillige basis. Wilt u meer weten over de inhoud van de activiteit ga dan naar het bordje "activiteiten" op de home page van deze website.

BOKT
Forumsite BOKT heeft, op veler verzoek, een SubForum geopend speciaal gericht op paardrijden met een handicap. Op het forum kun je terecht met vragen, maar je kunt er ook anderen helpen door op hun vragen te reageren. Om te kunnen reageren of een vraag te plaatsen moet je wel lid zijn van BOKT. Het is niet moeilijk een account (lidmaatschap) aan te maken en het kost niets. Op de site krijg je de juiste aanwijzingen om lid te kunnen worden. Een kijkje op Aangepast paardrijden is beslist de moeite waard!

Hippotherapieforum logo HIPPOTHERAPIEFORUM
De bedoeling van dit forum is om op deze virtuele ontmoetingsplaats met een grote groep EAT- therapeuten of -betrokkenen ervaringen, info en vragen/antwoorden uit te wisselen. Vragen en antwoorden die permanent beschikbaar blijven via een archief dat makkelijk raadpleegbaar is.

pijl naar boven
Paardrijvacanties voor gehandicapten

Vele FPG-maneges organiseren ruiterkampen.
Wilt u weten of een FPG-manege bij u in de buurt ook een ruiterkamp organiseert, zoek dan hier een manege en neem contact met hen op.
De Vosakker
De Vosakker, ruiterkampen voor mensen met en zonder handicap.
Voor 4 tot 6 personen per week tevens mogelijkheden voor kort verblijf en logeren.
Voor meer informatie kunt u bellen met 0591-381160 of mail info@devosakker.nl
pijl naar boven
Ruitersportzaken voor aanpassingen en veiligheid

JVH EVENTING
Groothandel in bodyprotectors.
Meer dan 1600 bodyprotectors in voorraad. Op kleur maar ook op maat leverbaar.
Alle bodyprotectors zijn Beta level 3 en EN 13158 goedgekeurd.
Nederlands officiële dealer www.bodyprotector.eu

Bestfit logo BESTFIT ZADELSERVICE
De zadelmakers van Bestfit Zadelservice hebben veel ervaring met het aanpassen van zadels voor ruiters met een handicap.

Daaleman logo ZADELMAKERIJ DAALEMAN
Een gerenomeerde zadelmakerij in Nederland.
Tevens heeft zadelmakerij Daaleman de productie van de Ariane de Ranitz-zadels overgenomen van de firma Koch.

FLEX QUALITY
Flex Quality produceert diverse producten voor de ruitersport. Ook speciale producten uitstekend geschikt voor het gehandicapten paardrijden, zoals de Flex Qualiy pads, te gebruiken onder zadels of als pad om op te zitten.
Tevens maken ze klittenbandzadels.

HORSEBALANCE
Horsebalance heeft goede barebackpads in het assortiment, uitstekend geschikt om te gebruiken bij het paardrijden met gehandicapten.
Voor paarden die hoefproblemen hebben en dientengevolge geen hoefijzers onder kunnen en wel bescherming nodig hebben, leveren zij goede hoefschoenen in zes verschillende maten.

Divoza logo DIVOZA
Divoza biedt een zeer uitgebreid assortiment ruitersportartikelen, waaronder vele geschikt voor het gebruik bij paardrijden voor gehandicapten, met als bijkomend voordeel dat je lekker vanuit thuis online kunt winkelen.

HEJA TRAILERS EN RUITERSPORT
Behalve trailers heeft Heja een zeer uitgebreid assortiment ruitersportartikelen.

WESTERNSTORE VORSTENBOSCH
De grootste en uitgebreidste winkel voor alle westernartikelen, zoals westernzadels en westernpads. Ze dragen het gehandicaptenpaardrijden een zeer warm hart toe. De moeite waard dus om naar toe te gaan.

pijl naar boven
Koetsenbouwers

HCA logo HCA KOETSENBOUW
HCA Klarenbeek heeft behalve een uitmuntende wedstrijd-marathon-rolstoelkoets, geschikt voor het rijden van menwedstrijden door rolstoelgebonden menners, ook een nieuw huifbed ontwikkeld, voor het paardvriendelijk huifbedrijden. Tevens hebben ze ook een veilige eenvoudig te gebruiken recreatierolstoelkoets ontwikkeld, welke gepresenteerd is op Paard en Koets 2007.

Hans Van Der Mee logo HANS VAN DER MEE KOETSENBOUW
Hans van der Mee heeft een hele spectaculaire Huifwagencombi gebouwd. Een lichte sportieve huifwagen die door een enkelspan getrokken kan worden, waar een rolstoel voor op de bok kan en in totaal 6 tot 8 personen op mee kunnen.

pijl naar boven
Hulpmiddelen

ACTIVE RIDER
Een oefentoestel wat de bewegingen van een paard nabootst.

Vink Lisse logo VINK LISSE BV
Een mobiel opstapperron maakt het ook mogelijk om ergens anders, waar normaal geen perron aanwezig is, te gaan rijden. Handig, kan in de vrachtauto meegenomen worden. Maakt de gehandicapte ruiter weer mobieler.

pijl naar boven

KALENDER


Het hele jaar door
KNHS Wedstrijdkalender
aangepaste sport
en bixieproeven
lees verder....


Het hele jaar door in
het Noorden van het land
Activiteiten voor dove kinderen
lees verder....