Achtergrond    NCPG
 KENNISCENTRUM


NIEUW!!!

Nieuwsberichten


ZOEKEN OP TREFWOORDEN

Bodyprotector
Centered riding
Diabetes en sport
Dressuurproeven
INTRA
Men hulpmiddelen
Mobiel opstapperron
Psychotherapie
Quarterhorses
Rugblessures
Singels
Teugels
IJslanders
Zadels
Deze website is een initiatief van de Bio manege (NCPG).
Stichting Bio Kinderrevalidatie
NIEUWSBERICHTEN

Hieronder relevante nieuwsberichten.


Lis Hartel
Lis Hartel, de grondlegster van het therapeutisch paardrijden, overleden.

De Deense Olympische dressuuramazone Lis Hartel is in de nacht van 12 februari 2009 in haar slaap overleden. De legendarische amazone werd 87 jaar oud. Lis Hartel was de eerste vrouw die een Olympische medaille in de paardensport wist te winnen. Zij won zilver bij de dressuur tijdens de Olympische Spelen van 1952 en 1956. Lis wist dit resultaat te behalen terwijl ze verlamd was beneden haar knieen door polio. Lis Hartel werd getraind door Gunnar Andersen.

Lis raakte verlamd in 1944 terwijl ze zwanger was. Door te blijven trainen kreeg ze weer wat kracht terug in haar spieren, maar ze bleef altijd hulp nodig hebben bij het op- en afstijgen van haar paard. Na drie lange jaren van revalidatie was Lis weer van de partij tijdens de Scandinavische kampioenschappen dressuur en werd tweede. In 1952 werd duidelijk dat ze Denemarken mocht gaan vertegenwoordigen tijdens de Olympische Spelen in Helsinki. Hoewel ze nog steeds niet zonder hulp op haar paard kon klimmen, wist ze toch de zilveren medaille in de wacht te slepen. Vier jaar later herhaalde ze dit succes door nog een keer een zilveren medaille te winnen tijdens de Olympische Spelen van 1956 in Stockholm.

Na haar carriere als dressuuramazone was Lis Hartel voornamelijk actief als trainer. Ze was een fervent supporter van het gebruik van paardrijden als Fysiotherapie. Over de hele wereld is Lis Hartel bekend als de persoon die er voor zorgde dat de noodzaak van therapeutische maneges ook daadwerkelijk werd begrepen.KALENDER


Het hele jaar door
KNHS Wedstrijdkalender
aangepaste sport
en bixieproeven
lees verder....


Het hele jaar door in
het Noorden van het land
Activiteiten voor dove kinderen
lees verder....